De wegh van Meijl op Seven

Zuil V

Zuil VMeijl 6

Vanaf de Vliegert via Struiken naar de Turfhoeve. De belevingsroute van deze zesde meijl  bedraagt 2344 m. (blauwe lijn) Deze afstand betreft zowel voor de wandel,  als de fiets of de rij afstand.

Deze zesde mijl voert over een restant van wat ooit een brede perfect gewelfde zandrug was. Het gebied werd De Struiken genoemd, naar een struikgewas dat hier vroeger rijkelijk voorkwam: de gaspeldoorn (ulex europaeus).

Het gebied De Struiken bestond vroeger uit een welhaast perfect gewelfde zandrug die van zuidwest naar noordoost liep. Een uniek voorbeeld van een zandrug waaruit grote delen van het Noord–Limburgse landschap is opgebouwd. Deze zandrug is wel één kilometer lang en vijf meter hoog.

In de zestigerjaren van de vorige eeuw is met het zand uit deze zandrug de autoweg A67 aangelegd, alleen het weggetje dat over het hoogste deel liep, is toen gebleven.

Wat rest is nu een ‘verdwaalde dijk’ in een onesthetische natuurlijke omgeving.

Bij de snelweg aangekomen gaan we onder de brug door en komen we op Sevenums gebied.

Lang geleden lag hier een oud boerderijtje met een gelagkamertje voor doortrekkend handelsvolk. Nu tweehonderd jaar later ligt het er nog steeds.

Het boerderijtje van weleer is nu het bekende restaurant de Turfhoeve, gelegen aan de kruising van de Midden Peelweg (N277) en de autoweg A67 Eindhoven–Venlo.

Juist tegenover de ingang bij de fietsenstalling staat Meijlsteen VI. We nemen even tijd om op adem te komen.


« Zuil IV - Zuil VI »