De wegh van Meijl op Seven

Zuil I

Meijl 2Zuil I

Van de Molenpeel naar de Kwakvors en Scherliet. De belevingsroute van deze tweede Meijl voert met een omweg over de Peelkanalen en heeft een lengte van 3591 m. (blauwe lijn) Deze afstand betreft de wandel afstand. De fiets of de rij afstand bedraagt 3888 m. vanaf de ingang van het bospad aan de Belgenhoek even rechtdoor dan rechtsaf en de bordjes volgen.

Dit is één van de belangrijkste delen van de route, omdat hier twee belangrijke vondsten zijn gedaan.

Het betreft een omweg via twee bruggen over twee Peelkanalen die hier over een lengte van 4.5 km broederlijk naast elkaar liggen; het kanaal van Deurne uit 1887 en vervolgens de Helenavaart, gegraven in 1853.

E.e.a. is het gevolg van een zakelijk geschil tussen de gemeente Deurne en veenexploitant Van der Griendt. De weg Kwakvors loopt parallel met de Peelkanalen. Na 500 meter komt u bij de plaats waar u aan uw linkerhand restanten van de oude zandrug ziet, waarover de WvMoS voerde en nog steeds in het landschap herkenbaar is.

Tijdens ontginningswerkzaamheden in het midden van de vorige eeuw, is in dit gebied een bonk oud roest uit een veenput geborgen. Na vluchtige bestudering bleek het om een maliënkolder (kettinghemd) te handelen. Verder is in deze omgeving in 1807, ook de z.g. ringkraag van Meijel gevonden.

Op de kaart zijn deze vindplaatsen gemarkeerd met een gele stip en rood omcirkeld. De gouden ringkraag is zeer vermoedelijk aan Parijs verkocht en de maliënkolder is helaas door onkunde verloren gegaan.


« St. Wilbertsput - Zuil II »