De wegh van Meijl op Seven

Zuil VIII

Zuil VIIIMeijl 9De belevingsroute tussen Meijlsteen VIII en Meijlsteen IX bedraagt ongeveer 1.500 meter (blauwe lijn). De negende Meijl voldoet aan de lengte van de Romeinse Mijl van 1487 meter (gele lijn), elke Meijl is gemarkeerd met een “Meijlpaal”.

Deze negende Meijl voert midden over het Grootveld tot kort voor het dorp Sevenum. We vertrekken bij Meijlsteen VIII vanaf het terrein van PHV de Bedelaer. Na 400 meter steken we steken het Bedelaarspad over en gaan rechtdoor overeen brede grindweg midden over het Grootveld richting Sevenum. Het Grootveld is werkelijk een groot veld, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze brede grindweg, de Steeghbredeweg voert midden over een enorm groot landbouw gebied met een geweldig uitzicht, links ziet u het torentje van de kerk van de Kronenberg. Midden over het Grootveld, bij de eerste wegkruising staat de in Sevenum overbekende Kruusboeëm. Onder de Kruusboeëm staat al sinds mensenheugenis een veldkruis en een bank, op een kaart uit 1729 staat het kruis al ingetekend. Bijna 250 jaar geleden is bij het kruis een kastanjeboom geplant, in 1967 legde deze machtige boom het loodje, intussen is hij vervangen door een nieuw exemplaar die ook alweer tot behoorlijke proporties uit zijn kluiten is gewassen.

De oorsprong en de betekenis van dit wegkruis is onbekend, mogelijk is het net als de boom uit 1729 in het verre verleden al vaker vervangen voor een nieuw exemplaar. Het Grootveld is een mooi voorbeeld van een esdek, het is een groot akkercomplex dat door de eeuwen heen door intensieve plaggen bemesting omhoog is gegroeid. Honderden jaren zijn deze akkers jaar in jaar uit bemest met mest uit de potstallen, deze werden met heideplaggen opgevuld om zo veel mogelijk mest verzamelen. Hier midden over het Grootveld voert de Wegh van Meijl op Seven rechtdoor tot waar de Steeg bredeweg eindigt op een T-kruising, hier staat rechts de negende Meijlsteen.

« Zuil VII - Zuil IX »