De wegh van Meijl op Seven

Zuil VI

Zuil VIMeijl 7De belevingsroute vanaf Meijlsteen VI naar Meijlsteen VII bedraagt ongeveer 2 km. (blauwe lijn). De zevende Meijl voldoet ongeveer aan de lengte van de Romeinse Mijl van 1487 meter (gele lijn), elke Meijl is gemarkeerd met een “Meijlpaal”.

Deze zevende Mijl met deze keer een heel bijzonder eindpunt, is gemarkeerd met “Mijlpaal” VII. We zijn bij de Schatberg aangekomen en de route loopt nu vanaf Mijlpaal VI door het natuurgebied “de Schatberg”, een stuifzandgebied  afgewisseld met ruigten, dennenbossen en imposante jeneverbesstruiken.

De Schatberg vormt aan de oostkant van de Peel een natuurlijke blokkade en sluit de waterafvoer vanaf het Peelplateau naar het laag gelegen Molenbeekdal nagenoeg af. De hoog gelegen Peelmoerassen en de gebieden waardoor de Groote Molenbeek stroomt zijn gescheiden door de natuurlijke hoogten van de Schatberg, de Steeghberg en verderop de Kronenberg. Duizenden jaren lang hebben zandverstuivingen bijna alle riviertjes die vanuit de hoog gelegen Peel naar beneden stroomden ingedamd. Op één plekje na, hier heeft de Groote Molenbeek lang geleden een gaatje gevonden in de hoogten die het Peelgebied omsluiten. Ondanks het grote hoogteverschil stroomde het Peelwater vroeger maar mondjesmaat uit het Peelgebied.

Vanaf Restaurant de Turfhoeve lopen we een stukje langs de Middenpeelweg en zodra het bos begint steken we over en komen bij een centrale plek waar vandaan wandel- en fietsroutes vertrekken. We volgen het pad langs de bosrand over een lengte van ongeveer 800 meter. Uiteindelijk komen we bij een kruising waar bordjes ons naar links verwijzen, hier volgen we over een lengte van 500 meter een slingerend geasfalteerd fiets- en wandelpaadje midden door het bos.

We komen het bos uit en als uw ogen ronddwalen op zoek naar die zevende Meijlsteen, staat u plotseling oog in oog met een paleis, een paleis met felgekleurde torens. De torens steken schuin de lucht in en meteen wordt deze verbluffende werkelijkheid op een adembenemende wijze met de fantasieën van zojuist vermengd.
Meijlsteen VII moet stilaan toch opdoemen, hij moet hier toch ergens staan.

« Zuil V - Zuil VII »