De wegh van Meijl op Seven

Zuil V

Zuil VMeijl 6De belevingsroute vanaf Meijlsteen V naar Meijlsteen VI bedraagt ongeveer 1800 meter (blauwe lijn). De zevende Meijl voldoet ongeveer aan de lengte van de Romeinse Meijl van 1487 meter (gele lijn), elke Meijl is gemarkeerd met een “Meijlpaal”.

Deze zesde mijl voert over een deel van de oude gemeente Maasbree, “De Struiken” geheten, een smalle strook grond met een bewogen verleden. Grenzen werden steeds verlegd en opnieuw geclaimd, vroegere bewoners van Maasbree hebben veel grensconflicten uitgevochten met vooral inwoners van Helden. In het veld werd de strijd gevoerd met rieken en schoppen, op de kermissen met de blote vuist en in de rechtszaal met scherp gekozen woorden. Vanaf Meijlsteen V vervolgen we de weg, bij boerderij camping “de Linde” , Struiken met het huisnummer 6, hier gaan we links af naar de Struiken.

De natuur heeft hier duizenden jaren geleden een prachtig kunstwerk afgeleverd, gemiddeld vijf meter hoog bijna een kilometer lang en in totaal wel vijfhonderd meter breed. Helaas zijn beide gewelde zijden van deze mooie zand rug door boeren afgegraven en aan hun akkers toegevoegd, ondanks deze armoedige roofbouw is het aflopende deel in het landschap nu nog goed herkenbaar. Op het einde bij de T kruising gaan we rechts en blijven deze grind weg volgen, op het einde komen we bij een woonhuis, het honden opleidingscentrum de “Peelhorst “ Struiken met huisnummer 1. We gaan hier rechts en komen bij de kruising van de N 277, de Midden Peelweg met de autosnelweg A67. Hier gaan we het viaduct van de snelweg onderdoor en komen aan op Sevenums gebied hier bij de fietsen stalling van Herberg de Turfhoeve staat Mijlpaal VI.

Hier lag vroeger een oud boerderijtje met een gelagkamertje voor doortrekkend handelsvolk, nu tweehonderd jaar later ligt het er nog steeds. Het boerderijtje van weleer is nu het bekende restaurant de Turfhoeve, gelegen aan de kruising van de Midden Peelweg (N 277) en de autoweg A 67 Eindhoven–Venlo. Hier nemen we even de tijd om op adem te komen.

« Zuil IV - Zuil VI »