De wegh van Meijl op Seven

Zuil IX

Zuil IXMeijl 10De belevingsroute loopt vanaf Meijlsteen IX aan de Steeghbredeweg naar het eindpunt, de St. Fanianus en St. Sebastianuskerk van Seveum (blauwe lijn). Deze tiende Meijl voldoet aan de afstand van 1487 meter (gele lijn), elke Meijl is voorzien van een Meijlpaal.

Met de belevingsroute is het hier in vergelijk tot de andere belevingsroutes routes wat anders, er bestaan twee mogelijkheden, of links of rechtsom. Rechts over de Steegh is de loopafstand ongeveer 2 kilometer en linksaf over de Hees iets verder ongeveer twee en een halve kilometer, deze is op de kaart gemarkeerd met een blauwe stippellijn. Dit is de tiende en laatste Meijl en eindigt in St. Sebastianus en St. Fabianuskerk van Sevenum (Sêrum).
De naam zegt het al, de kerk van Sevenum is het eindpunt van de Wegh van meijl op Seven” is.

Op het einde van de oorlog is de kerk van Sevenum door oorlogsgeweld vernietigd, toen na de sloop in 1948 tussen heel oude funderingen archeologisch werd gedaan, trof men op een diepte van 230 cm. een uitgeholde boomstam aan, deze reeds voor onze jaartelling mogelijk als doopput (?) in gebruik is geweest. Deze tiende en laatste mijl leidt naar de kerk midden in het dorpshart van Sevenum.

Uiteraard hebben vanuit Sevenum een weg of meerdere wegen verder gelopen, maar die hebben andere namen of andere betekenissen en worden in de Wegh van Meijl op Seven als belevingsroute niet verder beschreven.

« Zuil VIII - Zuil X »