De wegh van Meijl op Seven

Zuil IV

Zuil IVMeijl 5De belevingsroute van Mijlsteen IV naar Mijlsteen V is ongeveer 2 km. (Blauwe lijn). Deze vijfde Meijl voldoet aan de afstand van de Romeinse mijl van 1487 meter (gele lijn), elke Mijl is gemarkeerd met een “Mijlpaal”.

We lopen vanaf Mijlsteen IV op de Houwenberg, naar Mijlsteen V, deze staat bij de picknickplaats van de Groote Molenbeek, waar de wegen Roomweg en Venweg zich kruisen. Vanaf Mijlsteen IV op de Houwenberg is het niet mogelijk het originele tracé te volgen, omdat oude wegen en paden zijn overploegd tot grote aaneengesloten percelen landbouwgrond. Daarom is gekozen voor een omweg langs het Vliegertsbroek, desalniettemin niet minder interessant.

Gekozen is om de belevingsroute door het vloeiveld van de Groote Molenbeek te beleven en verder langs het Vliegertsbroek, de opbouw het landschap is van hieruit gezien gemakkelijk te begrijpen. We gaan eerst een stukje de grindweg naar beneden tot de eerste mogelijkheid rechts we volgen de weg die na 250 meter naar links af buigt, doorlopen tot waar het wandelpad langs de Groote Molenbeek begint. Waar het wandelpad begint slaan we rechtsaf en volgen de wandelroute langs de Groote molenbeek, na 300 meter de asfaltweg (Vliegertsdijk) oversteken en de route verder vervolgen. De bosschages aan de overkant van de Groote Molenbeek ligt het Vliegertsbroek aan uw rechterhand ligt het hoger gelegen gebied de Vliegert.

Langs de bovenloop van de Groote Molenbeek loopt een nieuw aangelegd wandelpad. Na 700 meter komt u bij weer op de Roomweg en hier gaat even rechts, aan de overkant bij de picknickplek
staat Meijlpaal V. Hier kunt u even uw benen strekken, door even op uw hurken te gaan zitten kunt u de omgeving goed op nemen, dan valt de lage ligging van het Groote Molenbeekdal meteen op, zo krijgt u een goed beeld van het gebied.

« Zuil III - Zuil V »