De wegh van Meijl op Seven

Zuil III

Zuil IIIMeijl 4De belevingsroute van Meijlsteen III naar Meijlsteen IV is ruim 2 km(blauwe lijn). Deze vierde Meijl bedraagt ongeveer een Romeinse mijl van 1487 meter (gele lijn), elke mijl is gemarkeerd met een “Meijlpaal”.

Deze vierde Meijl (gele lijn) loopt op de topografische kaart ietwat met een boog om het huidige dorp Grashoek heen. De loopafstand is met deze kleine omweg wat verder door het dorpscentrum ruim 2 km. We lopen van basaltzuil III aan de rand van de Marisberg naar basaltzuil IV midden op de Houwenberg.

De Houwenberg is in deze reeks zonder twijfel van alle mijlen van de Weg van Meijl op Seven, een van de belangrijkste. De Houwenberg ligt ongeveer halverwege de Wegh van Meijl op Seven en is gezien de vele archeologische vondsten ooit een heel belangrijke site geweest. Dagelijks passeren honderden mensen vanuit het dorp Grashoek via de Pastoor Vullinghsstraat deze onopvallende heuvel, zonder te beseffen dat hij het middelpunt vormt van een lange zandrug. Vooral aan de rechter zijde van de Pastoor Vullinghsstraat is op de Houwenberg veel zand afgegraven, benodigd het ophogen van de laagten waar het dorpscentrum is gebouwd. Hier ten noordoosten van de kern Grashoek zijn vóór en na WO-II veel urnen urnenresten aangetroffen.

Niet alleen potscherven maar ook Romeinse munten en andere grafbijzettingen in de vorm van gebruiks voorwerpen zoals een mes, een bijl en enkele wrijfschalen. Deze voorwerpen zijn nu te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Bij het kruispunt Past. Vullinghsstraat / De Houwenberg is onlangs een informatiebord geplaatst dat in kort bestek iets van de geschiedenis van dit gebied beschrijft. De gunstige ligging van de Houwenberg maakte hier in de prehistorie bewoning mogelijk. Moeder natuur voorzag rijkelijk in de levensbehoeften voor haar bewoners: er waren vruchtbare laagten ten zuiden van de Houwenberg, er lag een jacht- en visgebied dat zich uitstrekte tot in de Peel, en het onontbeerlijke vers water kwam uit de bron van de Grote Molenbeek.

« Zuil II - Zuil IV »