De wegh van Meijl op Seven

Zuil II

Meijl 3Zuil IIDe loopafstand is ongeveer 1,5 km(Blauwe lijn). Deze derde Mijl (gele lijn) bedraagt ongeveer 1487 meter, Mijl is gemarkeerd met een “Mijlpaal”.

Zowel gele als de blauwe route voldoen aan de Romeinse lengtemaat van 1487 meter en voeren over de hoogste delen van de Marisberg. We staan nu bij Mijlpaal II en het pad naar Mijlpaal III is een kaarsrechte lijn.

U mag onderweg hier een klein omweggetje maken naar het vliegtuigmonument. Bij het tweede bospad naar links staat na 250 meter het monument, het is een aandenken aan een op
15 juni 1943 neergestorte Engelse Lancaster waarbij de zevenkoppige bemanning omkwam. Voor we op weg gaan kijken nog even om, ondanks de ontginningen zijn in de verte nog heel duidelijk de hoge ruggen waarover ooit de Wegh van Meijl op Seven voerde in het landschap herkenbaar. Hoewel deze route kaarsrecht een bosweg volgt tussen mijlsteen II en II, is dit natuurlijk niet de authentiek route.

Die oorspronkelijke route lag waarschijnlijk meer aan uw linkerhand, reizigers gebruikten in vroeger tijden de hogere en droge zandruggen, natte laagten vermeden. Na de laatste ijstijd werd hier door de overheersende zuidwestelijke wind veel stuifzand afgezet. Op die manier ontstond langzaam maar zeker een langgerekt en breed plateau. Dit plateau kennen wij nu als de Maris berg en de wat verderop gelegen aansluitende Houwenberg. Deze hoogt draait van oost naar zuid met een grote boog om het dorp Grashoek heen en sluit een kilometer verder bijna perfect aan op die andere hoogte, de Houwenberg.

In het volgende hoofdstuk ga ik hier wat uitgebreider op in.

« Zuil I - Zuil III »