De wegh van Meijl op Seven

Zuil I

Meijl 2Zuil I De belevingsroute is met de grote omweg over de kanalen ongeveer 3 km. (Blauwe lijn). Deze tweede Meijl voldoet aan de Romeinse mijl van 1.487 meter (gele lijn), elke Meijl is gemarkeerd met een “Meijlpaal”.

De weg voert verder vanaf De Molenpeel bij Meijlpaal I over de Peelkanalen en door de Kwakvors en Scherliet naar Meijlpaal II op de Marisberg. Deze tweede Meijl loopt met een grote omweg door de Kwakvors en langs de Scherliet tot op de hoog gelegen Marisberg. Vanaf Meijlpaal I de weg verder volgen, eerst komt u langs een boerderij met de naam “Bedjes Has”, tegenwoordig is hier privékliniek Alizonne gevestigd. “Betjes Has” was vroeger een cafeetje en een begrip bij de Peelarbeiders, als ze op zaterdag na een week hard werken hier aanlegden, met een paar glaasje spoelden ze alle ontberingen van het zware Peelwerk weg. Hier bij het Peelkanaal gaat u rechts en volgt het pad langs het kanaal tot bij de twee bruggen over de Peelkanalen.

Nadat u de twee bruggen bent gepasseerd gaat u nog 300 meter rechtdoor tot op de T-kruising hier gaat u links, u bent nu in de kwakvors, deze weg heet Kwakvors. Na ongeveer 500 meter ligt aan uw linkerhand een uitloper van een zandrug dit is het verlengde van de weg langs “Betjes Has” aan de overzijde, hierover liep ooit de Wegh van Meijl op Seven.

Tijdens ontginningswerkzaamheden midden vorige eeuw is hier in de buurt een grote bonk oud roest uit een veenput geborgen. Op de kaart is dit gemarkeerd met een rode cirkel. Na vluchtige bestudering bleek het om een maliënkolder te handelen. Deze is helaas door onkunde verloren gegaan.

Verder de asfaltweg Kwakvors helemaal volgen tot boerderij met huisnummer 26. Zodra aan uw rechterhand bos begint, gaat u bij het eerste bospaadje rechts het bos in. U volgt het wandelpaadje door het bos, u komt nu automatisch bij Meijlpaal II.

« St. Wilbertsput - Zuil II »