De wegh van Meijl op Seven

St. Wilbertsput

Meijl 1St. WilbertsputDe belevingsroute van de St. Willibrordusput naar Meijlsteen I bedraagt ongeveer 2 km. (Blauwe lijn). Deze eerste Mijl (gele lijn) voldoet aan de Romeinse Mijl van ongeveer 1800 meter, elke Mijl is gemarkeerd met een “Mijlpaal”.

De eerste wandelmijl begint bij de St. Wilbertsput aan de huidige weg van Meijel – Neerkant en voert tot bij de ingang van de Molenpeel. Oorspronkelijk begon de Wegh van Meijl op Seven aan de Meijelse Dorpstraat, het beginpunt lag bij de eeuwenoude Kurversweg tegenover het huidige hotel de Swaen, vanaf hier voerde de weg rechtstreeks naar het gebied Molenpeel, tot waar nu de eerste Mijlsteen staat. Het gebied waardoor ooit de oude Kurversweg slingerde, is volgebouwd met een moderne woonwijk, hierdoor is de oude route niet meer te reconstrueren.

Door te vertrekken vanaf de St. Wilbertsput is het landschap beter te overzien en te verduidelijken. De plek waar de eerste Mijlpaal is opgericht is ook afwijkend van de juiste afstand van een Romeinse mijl 1478 meter, omdat de huidige situatie van bermen en akkers het niet toelaat om een Mijlpaal op die juiste afstand te plaatsen.

De St. Wilbertsput of St Willibrordusoput ligt nog juist op de Verheven Peel, precies boven op de Peelrandbreuk, aan de overkant langs de westzijde van de weg Meijel – Neerkant is duidelijk te zien dat dit gebied een stuk lager ligt. De Peelrandbreuk is de geologische scheiding tussen de hoog gelegen Verheven Peel en de laag gelegen Grote. Dat de put ligt op het hoge deel ligt heeft te maken dat het opstuwende waterpeil aan de rand van de verheven Peel altijd voor voldoende water in de put zorgde. Zelfs zo veel water dat in natte tijden het water over de rand van de Peelrandbreuk liep, hier was dan sprake van wijst verschijnselen, dit komt maar op heel weinig plekken in Nederland voor.

Wijst betekend dat het opstuwende water van de hoog gelegen Verheven Peel geen kant op kon en over de rand van de Peelrandbreuk naar de lager gelegen Grote Peel stroomde.

Het klinkt wat onlogisch maar door de wijst was het hoger gelegen gebied vaak kletsnat terwijl het nabij gelegen laag gebied kurkdroog was, dus het omgekeerde is het geval.

Zuil I »