Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/dewegh/domains/deweghvanmeijlopseven.nl/public_html/modules/wbstats/class.count.php on line 115
De wegh van Meijl op Seven - Zuil X

De wegh van Meijl op Seven

Zuil X

Bord kerk Sevenum Zuil XWaarom basaltzuilen langs de Wegh van Meijl op Seven?
Hoe kan een legende, sage of volksverhaal beter behouden blijven dan door een tastbaar monument?  Volgens mij door de sage over de Wegh van Meijl op Seven met een zuilengalerij in te passen in het huidige landschap en hiermee  de Wegh van Meijl op Seven weer tot verbeelding te brengen. Daarbij wordt geprobeerd een relatie te leggen tussen de geologie van het terrein en een reconstructie van feiten, getuigenverklaringen en overleveringen rond de beroemde Peelvondsten. Aan de hand van de geologische situatie kan worden beredeneerd waar deze weg ongeveer heeft gelopen, weliswaar deels fictief omdat de juiste sporen in het moderne landschap grotendeels niet meer te reconstrueren zijn.

De Boodschap van deze belevingsroute
De belevingsroute begint bij de Sint Willibrordusput in Meijel en eindigt in de St. Sebastianus en St Fabianus kerk van Sevenum. Op iedere Romeinse Mijl staat onderweg een basaltzuil, waarin op authentieke wijze de richtingen staan gebeiteld en waarop ook een afbeelding van de Gouden Helm vol Christelijk symboliek staat weergegeven. In totaal staan er tien van deze zuilen, genummerd van I t/m X.  Het eindpunt van de Wegh van Meijl op Seven is in de St. Sebastianus en St. Fabianus kerk van Sevenum. Hier staat de laatste zuil onder de klokkentoren, direct bij de ingang naar de Mariakapel. Deze belevingstocht begon ooit in het allerprilste begin van de vrijheid van het Christendom, tijdens de regeerperiode (306- 337) van Keizer Constantijn.
De Boodschap werd naar hier gebracht door een Romeinse officier die een gouden helm droeg, bezet met de vroegste Christelijke symboliek. Bij het binnengaan van de kerk legt u uw hand op de zuil en overdenkt u de beleving die u onderweg heeft opgedaan. De rechterkerkdeur  en aangrenzende Mariakapel is gedurende de dag geopend.


« Zuil IX