Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/dewegh/domains/deweghvanmeijlopseven.nl/public_html/modules/wbstats/class.count.php on line 115
De wegh van Meijl op Seven - Zuil VIII

De wegh van Meijl op Seven

Zuil VIII

Zuil VIIIMeijl 9

Van de Steeghberg naar het Grootveld. De belevingsroute van deze negende meijl bedraagt 1541 m. (blauwe lijn) Deze afstand betreft zowel voor de wandel, als de fiets of de rij afstand.

Het Grootveld is, zowel letterlijk als figuurlijk, een groot veld.

Als u vanuit het bos in het open terrein komt, nadert u een dwarsweg. Dit is het oude Bedelaarspad, direct rechts hiervan lag in de oudheid een hoge uit twee delen bestaande zandberg; de Paasberg geheten. Hier is lange tijd een oude traditie in gebruik geweest.

Volgens de overlevering werd op die berg sinds mensenheugenis een oud gebruik in ere gehouden. Op Paasdag kwamen ouders met hun kinderen hier bij elkaar om de heuvel af te lopen en weer op te springen.

Er was een gedeelte dat men loopberg noemde en een gedeelte dat de naam springberg droeg.

Waarschijnlijk was deze traditie een overblijfsel van een oud-Germaans lentegebruik.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Paasberg voor zandwinning afgegraven en samen met het oeroude gebruik in betrekkelijk korte tijd verdwenen.

Over het Grootveld voert een brede grindweg, de Steeghbredeweg genaamd, over een enorm groot gebied met een geweldig uitzicht. Links in de verte ziet u het torentje van de kerk van de Kronenberg.

Recht voor u ziet u het eindpunt van de WvMoS opdoemen; Sevenum met de toren van de Sint-Fabianus en Sebastianuskerk die hoog boven de horizon uitsteken.

Ongeveer in het midden van het Grootveld, bij de eerste wegkruising, staat de in Sevenum overbekende Kruusboeëm (Kruisboom).

Onder de Kruusboeëm staat al sinds mensenheugenis een veldkruis en een picknickbank. Op een oude kaart uit 1729 staat het kruis al ingetekend. Bij de bank ligt een dagboek waarin u een verhaal of een persoonlijk aandenken kunt achterlaten.

Ongeveer 300 jaar geleden is bij het kruis een kastanjeboom geplant. Bij een storm in 1967 legde deze machtige boom het loodje en vervangen door een nieuw exemplaar die inmiddels ook alweer tot behoorlijke proporties uit de kluiten gewassen is.


« Zuil VII - Zuil IX »